Wytyczne przeciwepidemiczne Głównego
Inspektora Sanitarnego z 25 sierpnia 2020 r. dla przedszkoli, oddziałów
przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego
oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 – IV aktualizacja
wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia
14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59,
oraz z 2020 r. poz. 322, 374, 567 i 1337)
Organizacja opieki w podmiocie:
§
Grupa dzieci wraz z opiekunem powinna
przebywać w wyznaczonej i stałej sali (zalecenia dotyczące spożywania posiłków
poniżej).
§
Zaleca się, aby do grupy dzieci przyporządkowani byli,
w miarę możliwości organizacyjnych, ci sami opiekunowie.
§
Powierzchnia każdego pomieszczenia przeznaczonego na
zbiorowy pobyt* od 3 do 5 dzieci, w miarę możliwości, powinna wynosić co
najmniej 15 m2; w przypadku liczby dzieci większej niż 5
powierzchnia pomieszczenia przeznaczonego na zbiorowy pobyt dzieci ulega
zwiększeniu na każde kolejne dziecko o co najmniej 2 m2, jednakże powierzchnia
przypadająca na jedno dziecko nie może być mniejsza niż 1,5 m2.
* Do przestrzeni tej nie wlicza się pomieszczenia/ń kuchni, zbiorowego
żywienia, pomocniczych (ciągów komunikacji wewnętrznej, pomieszczeń
porządkowych, magazynowych, higienicznosanitarnych – np. łazienek, ustępów).
Nie należy sumować powierzchni sal dla dzieci i przeliczać łącznej jej
powierzchni na limit miejsc. Powierzchnię każdej sali wylicza się
z uwzględnieniem mebli oraz innych sprzętów w niej się znajdujących.
§
W sali, w której przebywa grupa należy usunąć przedmioty i sprzęty, których
nie można skutecznie uprać lub dezynfekować (np. pluszowe zabawki). Jeżeli do
zajęć wykorzystywane są przybory sportowe (piłki, skakanki, obręcze itp.)
należy je dokładnie myć, czyścić lub dezynfekować.
§
Dziecko nie powinno zabierać ze sobą do placówki i z placówki
niepotrzebnych przedmiotów lub zabawek. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze
specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z
niepełnosprawnościami. W takich przypadkach opiekunowie powinni zapewnić, aby
dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast rodzice / opiekunowie
dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie / pranie / dezynfekcję zabawki.
§
Należy wietrzyć sale co najmniej raz na godzinę, w
czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
§
W miarę możliwości organizacyjnych należy zapewnić
taką organizację pracy, która uniemożliwi stykanie się ze sobą poszczególnych
grup dzieci (np. różne godziny przyjmowania grup do placówki, różne godziny
zabawy na dworze).
§
Opiekunowie powinni zachowywać dystans społeczny
między sobą, w każdej przestrzeni podmiotu, wynoszący min. 1,5 m.
§
Personel kuchenny nie powinien kontaktować się z
dziećmi oraz personelem opiekującym się dziećmi.
§
Rodzice i opiekunowie przyprowadzający/odbierający
dzieci do/z podmiotu mają zachować dystans społeczny w odniesieniu do
pracowników podmiotu jak i innych dzieci i ich rodziców wynoszący
min. 1,5 m.
§
Rodzice mogą wchodzić z dziećmi do przestrzeni
wspólnej podmiotu, z zachowaniem zasady - 1 rodzic z dzieckiem/dziećmi lub w
odstępie od kolejnego rodzica z dzieckiem/dziećmi 1,5 m, przy czym należy
rygorystycznie przestrzegać wszelkich środków ostrożności (min. osłona ust i
nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
§
W przypadku odbywania przez dziecko okresu adaptacyjnego w placówce rodzic
/ opiekun za zgodą dyrektora placówki może przebywać na terenie placówki z
zachowaniem wszelkich środków ostrożności (min. osłona ust i nosa, rękawiczki
jednorazowe lub dezynfekcja rąk, tylko osoba zdrowa, w której domu nie przebywa
osoba na kwarantannie lub izolacji w warunkach domowych). Należy
ograniczyć dzienną liczbę rodziców / opiekunów dzieci odbywających okres
adaptacyjny w placówce do niezbędnego minimum, umożliwiając osobom zachowanie
dystansu społecznego co najmniej 1,5 m.
§
Do podmiotu może uczęszczać wyłącznie dziecko zdrowe, bez objawów
chorobowych sugerujących chorobę zakaźną.
§
Dzieci do podmiotu są przyprowadzane/ odbierane przez
osoby zdrowe.
§
Jeżeli w domu przebywa osoba na kwarantannie lub izolacji w warunkach
domowych nie wolno przyprowadzać dziecka do podmiotu.
§
Należy ograniczyć przebywanie osób trzecich w placówce
do niezbędnego minimum, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności (min.
osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, tylko osoby
zdrowe).
§
Należy zapewnić sposoby szybkiej komunikacji z
rodzicami/opiekunami dziecka.
§
Rekomenduje się zakup termometru, najlepiej
bezdotykowego (minimum 1 termometr na podmiot) - dezynfekcja po użyciu w
danej grupie. W przypadku posiadania innych termometrów, niż termometr
bezdotykowy, konieczność jego dezynfekcji po każdym użyciu.
§
Należy uzyskać zgodę rodziców/opiekunów na pomiar
temperatury ciała dziecka jeśli zaistnieje taka konieczność, w przypadku
wystąpienia niepokojących objawów chorobowych.
§
Jeśli dziecko manifestuje, przejawia niepokojące
objawy choroby należy odizolować je w odrębnym pomieszczeniu lub
wyznaczonym miejscu z zapewnieniem minimum 2 m odległości od innych osób i
niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów w celu pilnego odebrania dziecka z
podmiotu.
§
Zaleca się korzystanie przez dzieci z pobytu na
świeżym powietrzu, przy zachowaniu wymaganej odległości od osób trzecich -
optymalnie na terenie podmiotu, a gdy nie ma takiej możliwości, wyjście na
pobliskie tereny rekreacyjne.
§
W przypadku korzystania przez grupę z placu zabaw poza
terenem danego podmiotu zaleca się korzystanie z niego przez dzieci z jednej
grupy, po uprzednim czyszczeniu z użyciem detergentu lub dezynfekowanie
sprzętów/ przedmiotów, do których dzieci będą miały dostęp.
§
Sprzęt na placu zabaw lub boisku, należącym do
podmiotu, powinien być regularnie czyszczony z użyciem detergentu lub
dezynfekowany, jeśli nie ma takiej możliwości należy zabezpieczyć go przed
używaniem.
Higiena, czyszczenie i dezynfekcja
pomieszczeń i powierzchni
§
Przed wejściem do budynku należy umożliwić
skorzystanie z płynu dezynfekującego do rąk oraz zamieścić informację o
obligatoryjnym dezynfekowaniu rąk przez osoby dorosłe, wchodzące do podmiotu.
§
Należy dopilnować, aby rodzice/opiekunowie
dezynfekowali dłonie przy wejściu lub zakładali rękawiczki ochronne oraz
zakrywali usta i nos.
§
Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz
dopilnować, aby robiły to dzieci, szczególnie po przyjściu do podmiotu, przed
jedzeniem i po powrocie ze świeżego powietrza, po skorzystaniu z toalety.
§
Rekomenduje się monitoring codziennych prac
porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów
komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych - poręczy, klamek i
powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania
posiłków, klawiatury, włączników.
§
Przeprowadzając dezynfekcję należy ściśle przestrzegać
zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne
jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych
pomieszczeń, przedmiotów, tak aby dzieci nie były narażone na wdychanie oparów
środków służących do dezynfekcji.
§
Personel opiekujący się dziećmi i pozostali pracownicy
w razie konieczności powinni być zaopatrzeni w indywidualne środki ochrony
osobistej – jednorazowe rękawiczki, maseczki na usta i nos, a także
fartuchy z długim rękawem (do użycia np. do przeprowadzania zabiegów
higienicznych u dziecka - adekwatnie do aktualnej sytuacji).
§
Zaleca się wywieszenie w pomieszczeniach
sanitarnohigienicznych plakatów z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy
dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje.
§
Należy zapewnić bieżącą dezynfekcję toalet.
Gastronomia
§
Należy wyłączyć źródełka i fontanny wody pitnej,
zapewnić korzystanie z innych dystrybutorów przez dzieci pod nadzorem opiekuna;
zalecenia higieniczne w przypadku innych dystrybutorów wody zostały wskazane na
stronie internetowej GIS.
§
Przy organizacji żywienia (stołówka, kuchnia) w
instytucji, obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących
się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadzić należy zasady
szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia epidemiologicznego pracowników,
w miarę możliwości odległość stanowisk pracy, a jeśli to niemożliwe – środki
ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów.
Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny, mycia
i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego,
naczyń stołowych oraz sztućców.
§
Korzystanie z posiłków musi być bezpieczne, w
miejscach do tego przeznaczonych, w tym rekomenduje się zmianowe wydawanie
posiłków, czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie.
Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem
detergentu, w temperaturze minimum 60OC lub je wyparzać.
§
Od dostawców cateringu należy wymagać pojemników i
sztućców jednorazowych.
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia
u personelu podmiotu
§
Do pracy w podmiocie mogą przychodzić jedynie osoby, bez objawów
chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie
przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.
§
W miarę możliwości nie należy angażować w zajęcia opiekuńcze pracowników i
personelu powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi.
§
Należy wyznaczyć i przygotować (m.in. wyposażenie w środki ochrony i płyn
dezynfekujący) pomieszczenie lub wydzielić obszar, w którym będzie można
odizolować osobę w przypadku zdiagnozowania objawów chorobowych.
§
Należy przygotować procedurę postępowania na wypadek
zakażenia koronawirusem lub zachorowania na COVID-19, która powinna uwzględniać
minimum następujące założenia:
§
Należy przygotować procedurę postępowania na wypadek
zakażenia koronawirusem lub zachorowania na COVID-19, która powinna uwzględniać
minimum następujące założenia:
1. Pracownicy/obsługa
podmiotu powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących
objawów nie powinni przychodzić do pracy, powinni pozostać w domu i
skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki
zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, a w razie pogarszania
się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być
zakażeni koronawirusem.
2. W przypadku
wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów
infekcji dróg oddechowych powinien on skontaktować się telefonicznie z lekarzem
podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną.
3. Zaleca się bieżące
śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia,
dostępnych na stronach: https://www.gov.pl/web/gis lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/ a
także obowiązujących przepisów prawa.
4. Obszar,
w którym poruszał się i przebywał pracownik, należy poddać gruntownemu
sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi w podmiocie procedurami oraz
zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
5. W
przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie podmiotu należy
stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego*.
* Rekomenduje się
ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach
podmiotu, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie
stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na
stronie https://www.gov.pl/web/koronawirus/ oraz https://www.gov.pl/web/gis odnoszących
się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
§
Rekomenduje się ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie
w części/częściach podmiotu, w których przebywała osoba podejrzana o
zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego
Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie https://www.gov.pl/web/koronawirus/oraz https://www.gov.pl/web/gis odnoszących
się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
§
Zawsze, w przypadku wątpliwości należy zwrócić się do właściwej powiatowej
stacji sanitarno-epidemiologicznej w celu konsultacji lub uzyskania porady.